Hogy is van a mondóka? “Csiga Biga gyere ki… kakaós a házad ide ki…” Ja nem is, mindegy inkább nézzétek meg, hogyan kell isteni finom vegán kakaóscsigákat készíteni! 🙂
Mutatom a vegán receptet:
250 g sárga csomagolású vegán Kelt sütik és piskóta lisztkeverék
70 g olvasztott (lágy, de nem folyós) növényi margarin
30 g cukor vagy 40 g eritrit vagy 10 g 4x édes
20 ml friss vagy 100%-os üveges citromlé
220 ml langyos növényi tej
4 g élesztő (el is hagyható, de ettől keltesebb lesz)
Töltelék lehetőségek:
ízlés szerint kész instant kakaópor, akinek nem szempont a cukormentesség
kb 10 dkg eritrit + 2 dkg kakaópor keveréke, vaníliával ízesítve
10 dkg kókuszvirág cukor + 2 dkg kakaópor keveréke, vaníliával (ezzel olyan állagú lesz, mint a rendes cukros töltelékes csiga, kicsit megolvad)
Kenéshez olvasztott margarin
Elkészítés:
Mindent beleteszel egy tálba, összedagasztod, hagyod 10 percet pihenni, ekkor még egyszer átgyúrod a tésztát. Kb 30 percre hűtőbe kell tenni, hogy a margarin szépen dermedjen és jól nyújtható tésztát kapj.
Amikor kiveszed a hűtőből, akkor fa vagy szilikon nyújtólapon, kis liszten gyúrd át kicsit. Nyújts egy olyan téglalapot, ami kb 4 mm vastag tésztából áll (alá-fölé lisztezéssel).
Kend le olvasztott margarinnal, erre szórd jó vastagon a tölteléket, mert ebből sosem elég. Várj pár percet, hogy a margarin megolvassza kicsit, hogy könnyebb legyen tekerni, mert krémesebb lesz.
A tészta rövidebb felénél fogva szorosan tekerd fel, vágj 25 mm-es karikákat, rendezd el sütőpapíros tepsin.
20 perc kelesztés után légkeveréssel 15-17 perc alatt süsd készre.
Ha szeretnéd, hogy jó puha legyen, akkor amint kivetted a sütőből, kend le forró növényi tejjel a csigákat. Ne áztasd el, csak kend le, a forró tészta magába szívja a tejet. Ez az extra puhaság és a tovább frissesség titka.
Ezek a csigák közepes méretűek, kb 6 cm átmérővel.
Hát ennyi.
Fogyasszátok jó étvággyal!
Ezt a lisztet használtam: Éléskamra vegán kelt sütik és piskóta lisztkeverék
Köszönjük a receptet Liszi-Fekete Gabriellának! 🙂