Vegán,gluténmentes
A közkedvelt gyros vegán változatát mostantól Te is elkészítheted.
Hozzávalók (2 főre)
Pita:
100 g Éléskamra házi fehér kenyér liszt
2 g só
90 g víz
2 kk.almaecet
Gyros hús:
200 g hámozóval szeletelt zeller
fűszerezés:
1/2 kk mindegyikből: oregánó, fűszerpaprika, só,bors, fűszerkömény, bazsalikom, majoranna, kakukkfű, rozmaring, fokhagyma granulátum, 3 szál babérlevél
2 ek.paradicsompüré
Zöldség:
90 g jégsaláta
1 db paradicsom
Öntet:
30 g kókuszkrém
egy csipet: só, bors, fokhagyma granulátum
Elkészítés:
A salátát és a paradicsomot kockákra vágjuk, majd hűtőbe rakjuk tálalásig.
A zeller “húst” előkészítjük. Leszeleteljük a zellert a sajt reszelő szeletelős felével, majd a megadott fűszerekkel és paradicsom pürével átforgatjuk. Hűtőben hagyjuk össze érni az ízeket (A legjobb egy fél napot hűtőben pácolni.).
Közben össze állítjuk a pitát. A sót elkeverjük a lisztben, majd hozzá adjuk az almaecetet, valamint a vizet, jól össze gyúrjuk. Majd a kapott tésztát két egyforma gombócra osztjuk. Ezeket hagyjuk pihenni 3-4 percet. Majd lisztezett felületen 1 ujjnyi vastagra nyújtjuk. Megkenjük olívaolajjal, vagy kókuszolaj spray-el.
Majd 13-15 perc alatt a 230 fokos sütőben alsó-felső sütéssel készre sütjük.
Ahogy elkészült hagyjuk teljesen kihűlni. Közben lepirítjuk a gyros “husit”. Kikeverjük az öntetet. Majd neki láthatunk a pita összeállításának: levágjuk a pita tetejét, majd óvatosan végig vágjuk a belsejét, hogy tölthető legyen. Mehet bele: egy adag saláta, egy adag vegán husi, egy kis kókusz öntet.
Jó étvágyat.